/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън приветства уреждането на спора между две южнокорейски компании, произвеждащи батерии - Ел Джи енерджи солюшън (LG Energy Solution) и Ес Ка иновейшън (SK Innovation Co) заради технология за производство на батерии за електрически автомобили. Байдън допълни, че това ще помогне за създаването на работни места в САЩ, предаде Ройтерс.

Байдън призова за забрана частни лица да притежават автоматични оръжия

Постигнатото споразумение идва часове преди крайния срок днес, с който разполагаше Байдън, за да реши, дали да предприеме необичайната мярка да измени решението на американската Комисия за международна търговия (ITC), с което можеше да бъде затворен нов завод за батерии на Ес Ка иновейшън в Джорджия на стойност 2,6 млрд. долара.

"Това споразумение за уреждане на отношенията е победа за американските работници и за американската автомобилна индустрия", посочи в изявление Байдън и добави, че то ще помогне да се гарантира, че САЩ имат силна и диверсифицирана верига за доставки на батерии за електрически автомобили, базирана на вътрешно производство.
БТА