Байдън е спечелил дебатите срещу Пейлин, показват анкети
Байдън е спечелил дебатите срещу Пейлин, показват анкети / снимки: БГНЕС

Републиканката Сара Пейлин и демократът Джо Байдън спориха за икономиката и Ирак на оживени, но културни телевизионни дебати и насочиха критиките си предимно към водачите на съответните противникови листи. В единствените дебати между кандидатите за вицепрезиденти преди изборите на 4 ноември Байдън обвини кандидата на републиканците за президент, че не е в час с икономическата криза и отхвърли неговите твърдения, че действа независимо по отношение на най-сериозните проблеми пред американците.

Пейлин заяви, че кандидатът на демократите за обитател на Белия дом Барак Обама е прекалено пристрастен партийно, за да предприеме стъпки в разрез с линията на партията и да извърши промяна, и го обвини, че развява бяло знаме в Ирак.

И двата лагера обявиха победа в дебатите, които едва ли ще променят значително шансовете в надпреварата за Белия дом, в която Обама води. В две анкети на CNN и CBS News Байдън беше определен като победител, но според проучването на CNN мнозинството от зрителите смятат, че Пейлин се е представила по-добре от очакваното.

44-годишната губернаторка на Аляска, в чийто национален дебют във формат без сценарий бяха вперени всички очи, се представи стабилно и с хъс, като постоянно критикуваше Обама и уверяваше, че тя и Маккейн ще работят за средната класа. Тя неведнъж демонстрира простонародния си стил, който се превърна в любима мишена за вечерните хумористични предавания. "Нал' тъй, Джо?", подхвърли тя по едно време към Байдън и добави едно "мамка му", за да е пълна картинката.

65-годишният Байдън, дългогодишен експерт по външната политика, имаше кратък емоционален момент, като се задави при спомена за това как сам е отгледал двамата си синове, след като майка им загинала в автомобилна катастрофа.

Докато двамата се качваха на сцената, Пейлин поздрави Байдън с думите: "Приятно ми е да се запознаем, мога ли да те наричам Джо?"

Дебатите се състояха, след като последните проучвания показаха, че Обама е увеличил преднината си в национален мащаб и е получил превес в ключови щати, докато кризата на Уолстрийт насочва вниманието на гласоподавателите към икономиката.

Джон Маккейн и Обама отново ще застанат в светлините на прожекторите във вторник, когато ще участват във вторите си дебати в Нашвил, щата Тенеси. Двамата гледаха снощния диспут от щабовете си – Обама в Мичиган, а Маккейн в Колорадо.