Австрия и Вишеградската четворка са за затваряне на балканския път
Австрия и Вишеградската четворка са за затваряне на балканския път / БГНЕС

Австрийският канцлер Вернер Файман настоява, че балканският миграционен маршрут, който води към Северна Европа, трябва да бъде затворен, предаде ДПА.

Позицията му показва, че на срещата на върха ЕС-Турция в Брюксел ще се разгори битка по този въпрос, отбелязва агенцията.

ЕС затваря балканския път на мигрантите

Мога съвсем ясно да ви заявя, че "ние ще затворим всички маршрути, включително балканския", каза Файман пред журналисти в белгийската столица. Европейският съюз не бива да разчита на Турция, за да преодолее кризата с мигрантите, а да гарантира самостоятелно защитата на външните си граници, каза Файман, цитиран от ТАСС. Той заяви, че ЕС не трябва да жертва политическите си принципи и да променя позицията си по въпроса за облекчаване на визовия режим и влизането на Турция в съюза.

Хърватският премиер Тихомир Орешкович, която страна също се намира на т. нар. балкански път, даде да се разбере, че и той ще настоява посланието от срещата на ЕС да е "че балканският маршрут" ще бъде затворен.

Дер Щандарт: ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите

Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) приветстват решимостта на ЕС да затвори балканския маршрут за бежанците от Близкия изток и Северна Африка, предаде ТАСС.

Позицията на регионалната група бе изразена днес пред журналисти от чешкия премиер Бохуслав Соботка, който сега е неин председател.

Много се радвам, че в проекта за заключителен документ на срещата е написано, че балканският път за нелегалната миграция се затваря. Соботка припомни, че вишеградската четворка отдавна е предупреждавала партньорите си от ЕС, че трябва възможно най-бързо да се затворят за нелегалните бежанци транзитните трасета през Балканите. Анкара трябва да изпълнява задълженията си за спиране на наплива на мигранти в ЕС и да приема на своя територия всички връщани икономически мигранти, които нямат право на убежище в съюза, добави чешкият премиер.

Източник: БТА