Дер Щандарт: ЕС закрива Балканския маршрут за мигрантите
Дер Щандарт: ЕС закрива Балканския маршрут за мигрантите / БГНЕС

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски маршрут". Това пише австрийското издание "Дер Щандарт". Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на срещата на върха в Брюксел в понеделник.

Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище - срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Дер Щандарт".

Дер Щандарт ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите
netinfo

Меркел била потресена от поведението на Гърция спрямо мигрантите

Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит.
"Нелегалната миграционна вълна по "Балканския маршрут" се прекратява. Този маршрут е закрит", пише в декларацията, която трябва да бъде приета на срещата.

Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия.

Туск вижда първи признаци на консенсус по мигрантската криза

В същото време се планира да бъде приет тристранен договор за реадмисия между ЕС и Турция, което да влезе в сила от 1 юни. Преди тази дата трябва да се действа на база на споразуменията на територията на Гърция.

Дер Щандарт ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите
netinfo

Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС.

За да се предотвратят последствията от затварянето на "Балканския маршрут" - струпването на хилядите бежанци - ЕС възнамерява да подкрепи максимално Гърция в този труден момент.

Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година.

Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на "Фронтекс" в Гърция, по границата с Македония и Албания.

Австрийски министър: Европейската комисия е безпомощна пред имигрантите

Дер Щандарт ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите
netinfo
Планът предвижда да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС.

Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на "Фронтекс", а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора.

На практика срещата на върха на 7 март трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа, до който се е добрало австрийското издание.

Дер Щандарт ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите
netinfo
Източник: БГНЕС