/ БГНЕС
Австрия официално се сдоби с най-младия правителствен ръководител в света. Днес 31-годишният Себастиан Курц положи клетва като канцлер. Така на власт дойде коалиция, обединяваща десницата и крайната десница, предаде Франс прес.

Консерватори и популисти създават коалиционно правителство в Австрия

Себастиан Курц
БГНЕС

Себастиан Курц пристигна за полагането на клетвата заедно с половинката си.

Себастиан Курц
БГНЕС


Коя е блондинката до мъжа, който е на път да стане най-младият лидер в света? (СНИМКИ)

Новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия се закле пред президента Александър ван дер Белен. Клетва положи и заместникът на Курц в правителството - Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Президентът на Австрия възложи на 31-годишния Курц да състави правителство

Себастиан Курц
БГНЕС

По същото време недалеч от президентския дворец, където се състоя церемонията, няколко хиляди души протестираха срещу участието на крайната десница в правителството с плакати, на които пишеше "Нацистите вън!" или "Смърт на фашизма!".
Протестиращите, повечето от които младежи, бяха заобиколени от внушителни сили за сигурност, които ограничиха демонстрацията в рамките на Хелденплац (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история Хитлер произнася през 1938 г. реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).
БТА