/ БГНЕС
Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на председателя на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц да състави правителство, предадоха ДПА и ТАСС.

Себастиан Курц
БГНЕС

"Искам да съставя правителство, което да има смелостта и волята за истинска промяна в Австрия", каза след церемонията 31-годишният Курц. Досега той беше външен министър в коалиционното правителство със социалдемократите, оглавявано от техния лидер Кристиан Керн. Но предвид враждата между Керн и Курц едва ли сега ще бъде възстановена същата центристка коалиция.

Австрия завива надясно след парламентарните избори

На парламентарните избори в неделя победи АНП и измести Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) като водещ политически субект в страната, а крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) също се представи много добре.

Себастиан Курц
БГНЕС

Въпреки че консерваторите и десницата имат сходни възгледи по имиграцията и намаляването на подоходните данъци, засега Курц не разкрива намеренията си и заявява, че ще започне проучвателни разговори с всички партии. Социалдемократът Керн заяви, че е изключено неговата партия да се съюзи с десницата, за да осуети амбициите на Курц и преговорите му с АНП.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНИЯ СЕБАСТИАН КУРЦ

"Шансовете да се случи това са близки до нулата", каза канцлерът в оставка Керн, като подчерта идеологическите разминавания с десницата по миграцията и икономиката.

Кой е 31-годишният лидер, за когото целият свят говори (СНИМКИ)

Според окончателните данни от изборите на 15 октомври АНП е получила 31,5 на сто, следвана от АСДП - с 26,9 и АПС с 26 процента. В Националния съвет влязоха и партиите "Нова Австрия" (НЕОС) и "Листата на Петер Пилц" с 5,3 и 4,4 на сто съответно.
БТА