/ БГНЕС
Австрийският консервативен канцлер Себастиан Курц обяви, че страната му ще експулсира няколко финансирани от чужбина имами и ще затвори седем джамии като мярка за борба с "политическия ислям", предаде Франс прес.

"Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви на пресконференция Курц.

Джихадистка група разбита в Австрия

Ще бъде закрита джамия, управлявана от турска крайнодясна организация и шест джамии, управлявани от Арабската религиозна общност, предаде ДПА. По данни на агенцията властите преразглеждат визите на 40 духовници, членове на организацията Австрийски турски ислямски съюз (АТИБ).

Австрия налага 150 евро глоба за носене на бурка

Една от джамиите, подлежащи на закриване, принадлежи на АТИБ, която е свързана с Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Диянет). Въпреки че австрийските закони забраняват чуждестранно финансиране на имамите, АТИБ е намерила начин да заобиколи забраната, каза министърът на културата Гернот Блюмел.

Себастиан Курц: Забулването на малки деца няма място в Австрия

В тази джамия в началото на месеца деца във войнишки униформи направиха възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война. Снимки от възстановката, на които децата развяват турски знамена или се преструват на загинали в битката, разтревожиха австрийската политическа класа.
Арабските джамии се закриват заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.
БТА