Себастиан Курц
Себастиан Курц / БГНЕС
Правителството на Австрия подготвя законопроект за забрана на носенето на покривала на главата в детските градини и началните училища, за да се избегне дискриминация на момичетата и да се гарантира нормалното им развитие, обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от ДПА и ТАСС.
 
"Забулването на малки деца твърдо не може да има място в нашата страна и затова ние възложихме на министрите да разработят закон за защита на децата“, каза Курц пред журналисти във Виена след заседанието на правителството.

Австрия налага 150 евро глоба за носене на бурка
 
„Ние смятаме, че всички деца в Австрия трябва да имат еднакви възможности, т. е. момичетата и момчетата трябва да имат еднакви възможности, и трябва да се избягва дискриминация в детската възраст. Развитието на паралелно общество е пагубно за нашата страна".
 
"Важно е да заемем ясна позиция срещу политическия ислям. Искаме нашите деца да растат свободни и да не бъдат въвличани в тези (ислямски) механизми", добави вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Училище в Лондон забрани на малките момичета да носят хиджаб, родители недоволстват (ВИДЕО)
 
Курц подчерта, че интеграцията на мигрантите изисква редица стъпки и въпросът не може да бъде решен с каквато и да било отделна мярка. "Виждаме, че в Европа и Австрия е налице феномен на развитие на паралелно общество. Няма някакво религиозно предписание да навличаш на децата хиджаб. Всеки, който мисли, че ислямът предписва това на семействата, греши, такава норма не съществува", отбеляза австрийският канцлер.

Модел с хиджаб на козметичен гигант се оттегля заради туитове
 
За да прокарат новия закон за забрана на хиджаба и другите покривала за жени, двете десни партии в правителството трябва да получат подкрепата на една опозиционна формация в парламента, за да си осигурят необходимото мнозинство от две трети, посочва ДПА.
 
Социалдемократите и либералите дадоха да се разбере днес, че са готови да обсъдят проектозакона, като настояха за цялостен пакет за интеграционна политика, вместо за символична стъпка като забрана на покривалата.
БТА