Австралия ще монтира „черна кутия” на Земята – устройство, което ще записва информация за сегашната цивилизация, която вече автоматично се натрупва на създадения за целта сайт, за да привлече вниманието към проблема с глобалното затопляне.

„Предназначението на това устройство е да предостави безпристрастни материали за събитията, които водят до прекратяване съществуването на планетата, да подтикне към поемане на отговорност за бъдещите поколения и за предприемане на спешни действия”, се казва в описанието на онлайн ресурса.

По думите на авторите, „как ще завърши тази история зависи от нас”.

Фон на сайта е предполагаемото изображение на монумента във вид на огромен камък за заточване с размери 10х4х3 метра, съобщи телевизия АВС. Той ще бъде изработен от стоманена броня с дебелина 7,5 милиметра и ще бъде поставен в устойчива от гледна точна на геологията местност на остров Тасмания. Вътре ще бъдат разположени огромни хранилища за данни с интернет връзка, които ще се захранват от слънчеви панели отгоре и батерии отвътре.

Тази „черна кутия” на Земята ще записва данни за температурата на сушата и на морето, данни за киселинността на океаните, за съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, за изчезването на видовете живи същества, измененията на сушата, както и за броя на населението, военните разходи на държавите и консумацията на електричество.

Ще бъдат записвани също заглавията на новините, постове в социалните мрежи и съобщения за срещи, посветени на измененията на климата.

На сайта в реално време е показано какви информационни масиви вече са записани виртуално.

Подчертава се, че проектът няма търговски характер, но все пак ще бъде ръководен от най-голямата маркетингова компания в Австралия Clemenger BBDO заедно с местни учени.

 
БГНЕС