Атаката срещу ДАНС не е случайна, смята премиерът
Атаката срещу ДАНС не е случайна, смята премиерът / cнимкa: Sofia Photo Agency

Атаката срещу Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) не е случайна, а целенасочена, смята премиерът Сергей Станишев. За първи път откакто е на официално посещение в САЩ той коментира последните скандали у нас. Притеснителен според думите му бил опитът държавната агенция да бъде дискредитирана. „ДАНС работи за европейския ред в държавата – тъкмо започна да си върши работата и започна атаката”, заяви Сергей Станишев и припомни арестите от последната седмица – на зам.-шефа на ДАМС и на хванатия с подкуп зам.-областен управител на София-област.

По повод разкритията, че ДАНС е искала разпечатки от телефонните разговори на депутатите, премиерът уточни, че заради отсъствието си от страната не е запознат в детайли. Категоричен беше обаче за две неща – депутатите не са били подслушвани и формално не е имало нарушение на закона. От думите му стана ясно, че подобна практика в ДАНС е неприемлива. „Правилно е направил Петко Сертов, че бързо е уволнил шефа на дирекция „Вътрешна сигурност” в агенцията”, каза министър-председателят. Според него ако някой нещо е направил, то е било зад гърба на Сертов. „Петко Сертов е един от най-почтените хора и никога не би използвал тази служба за политически цели. Той трябва да бъде подкрепен”, категоричен бе Станишев.

Премиерът отказа да конкретизира пред българските медии от къде според него идва атаката срещу ДАНС. Каза обаче, че не би се изненадал ако и в службата има съпротива срещу опита да бъде наложен ред. „Винаги има противоречия в службите, още действат и стари навици”, смята Станишев. Според него обвиненията, че ДАНС се опитва да контролира контрабандни канали, могат да идват само от хора, които познават службите именно в това амплоа.

По повод побоя над журналиста Огнян Стефанов премиерът призна, че още сутринта след инцидента се е чул с Петко Сертов и го е помолил да обърне специално внимание на случая, който Станишев определи като недопустим. Според министър-председателя подобни скандали в държавата създавали трайно лош образ на България.