Ашраф обсъжда с адвоката си дали да съди либийските си мъчители
Ашраф обсъжда с адвоката си дали да съди либийските си мъчители / Sofia Photo Agency
Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж прикани либийците да започнат следствие за признанията, изтръгнати с изтезания от него и от петте български медицински сестри, предаде Ройтерс.

"Призовавам либийския народ да изясни този случай, за да ни помогне да изчистим имената си", каза д-р Ашраф пред журналисти в холандския град Вьорден, където живее семейството му.

"Сега, след като сме свободни, случаят не е приключен. Трябва да изчистим имената си след трагедията. Ние сме също толкова жертви, колкото и децата", каза 38-годишният лекар. Той добави, че международни организации също могат да настояват за разследване на обстоятелствата, при които са изтръгнати признанията от медиците.

Д-р Ашраф ще се срещне утре с адвоката си, за да обсъди какви възможности има да съди либийските си мъчители, сам или заедно с петте българки, посочва Ройтерс.

Ашраф ал Хаджудж, роден в Египет, но отраснал в Либия, каза, че никога повече няма да се върне в Либия. "Там бе унищожено моето минало, моето настояще и бъдеще. Сега имам две семейства – първото в Холандия, а второто в България. Горд съм, че ще бъда в тези две страни", добавя той.