Хавиер Милей
Хавиер Милей / БГНЕС
Президентът на Аржентина Хавиер Милей встъпи в длъжност с остро предупреждение към гражданите да се подготвят за болезнени мерки за икономии, докато той се стреми към намаляване на разходите и ограничаване на трицифрената инфлация.

53-годишният либертарианец се обърна към хиляди поддръжници от стълбите на Конгреса, които развяваха знамена и скандираха "свобода!".

„Няма пари“, каза Милей, заричайки се да сложи край на „десетилетията на упадък“ от неговите предшественици, "които са харчили прекалено много и са му оставили най-лошото наследство".

„Изводът е, че няма алтернатива на строгите икономии и няма алтернатива на шоковото лечение. Знаем, че в краткосрочен план ситуацията ще се влоши, но след това ще видим плодовете на нашите усилия", каза Милей.

Третата по големина икономика в Латинска Америка е на колене след десетилетия на дългове и лошо финансово управление, с годишна инфлация от 140% и 40 на сто от населението, което живее в бедност.

Хавиер Милей предупреди за съкращения на разходите, еквивалентни на 5% от брутния вътрешен продукт в страната, където милиони получават социални помощи и са свикнали с огромни енергийни и транспортни субсидии.

След речта си той си проправи път от сградата на Конгреса към президентския дворец Casa Rosada (Розовата къща), махайки на поддръжниците си. Милей беше придружен от сестра си Карина, негов най-близък довереник.
БГНЕС