Арестуваха защитници на правата на хомосексуалните в Санкт Петербург
Арестуваха защитници на правата на хомосексуалните в Санкт Петербург / БГНЕС, архив

Руската милиция задържа петима активисти за правата на хомосексуалните в градината на Ермитажа с мотив "за нарушаване на обществения ред", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Около две дузини активисти разгънаха плакати, скандирайки "Хомофобията е срам за страната" и "Право на брак без компромиси", преди милицията да се намеси.

"Възмутително е, че властта ни пречи да говорим за нарушаването на правата ни", каза Николай Алексеев, лидер на руското движение за защита на правата на хомосексуалните.

Акцията в градината на Ермитажа, не бе посрещната добре от посетителите на музея, основан през 1764 година от Екатерина Велика, и те не скриха възмущението си.

Неразрешеният от властите митинг не бе публично оповестен, а медиите бяха уведомени неофициално. Група крайнодесни екстремисти дойдоха на Дворцовия площад и се опитаха да нападнат протестиращите. Организаторите заявиха, че са получили отказ от властите за пет посочени от тях места. По времето на Съветския съюз хомосексуалността се преследваше по наказателен ред и въпреки че през 1993 г. бе декриминализирана, нетолерантността към гейовете и лесбийките в страната остава широко разпространена, припомня Ройтерс.Според проучвания на общественото мнение над 80 на сто от руснаците приемат хомосексуалността за неморална.