Арестуваха румънски принц за корупция
Арестуваха румънски принц за корупция / снимка: Guliver/Getty Images

В Румъния по подозрение за участие в корупционни схеми е арестуван членът на кралското семейство принц Паул, съобщи в. "Независимая газета".

Принцът е бил разпитан от следователи от управлението за борба с корупцията във връзка с незаконна реституция на земя, с което на държавата били нанесени щети за повече от 135 млн. евро. В схемата фигурират имената на бизнесмени, бивши чиновници, адвокати и собственици на румънски медии.

Принцът е заподозрян в подкупване на някои от лицата, свързани с това съдебно дело. От прокуратурата поискаха кралската особа да бъде оставена в ареста за 30 дни, само че съдиите не удовлетворили това искане, а пратили принц Пол под домашен арест за същия срок. От румънското кралско семейство не са правили никакви изявления във връзка с ареста.

По-рано Лия, съпругата на принца, каза, че преди няколко седмици те сами подали оплакване, че те и персоналът им са били заплашван и им било забранявано за дават информация на следствието. Тя също така подчерта, че в кралското семейство има доказателства, че подписът на съпруга й, който е видим на няколко фигуриращи в делото документи, е фалшифициран.

Това не е първият скандал, свързан д румънското кралско семейство. Преди няколко години бившият крал на Румъния Михай I лиши от правото да заеме престола дъщеря си Ирина, която беше осъдена в САЩ за организиране на незаконни боеве с петли в щата Орегон. През август кралят лиши от титлата принц внука си Николай, който беше изваден и от наследниците на трона , както и лишен от званието "кралско височество".

Източник: БГНЕС