Мъж, заподозрян в подпомагане на руското разузнаване да подготви евентуално нападение срещу украинския президент Володимир Зеленски, беше арестуван в Полша, съобщиха днес полската и украинската прокуратура, предаде Франс прес.

Полският гражданин, идентифициран само като  Павел K., е имал за задача да „събира и предоставя информация на военните разузнавателни служби на Руската федерация (...), по-специално да помага на руските тайни служби да планират евентуален опит за убийство на чужд държавен глава, украинският президент Володимир Зеленски“, се казва в прессъобщение на полската прокуратура.

Павел К. казал, че е „готов да действа от името на военното разузнаване на Руската федерация и е установил контакти с граждани на Руската федерация, пряко замесени във войната в Украйна“, пише още в съобщението на полската прокуратура.

Информацията за дейността на Павел K. е предадена на Варшава от главната прокуратура на Украйна, което впоследствие позволило придобиването на „съществени доказателства“.

Според украинския главен прокурор Андрий Костин, арестуваният мъж е отговорен по-специално за „събирането и предаването на държавата агресор на информация за сигурността на летище Жешув-Ясионка“, в Югоизточна Полша, откъдето минават украинският държавен глава при задграничните си пътувания, официални лица от други страни, които отиват в Украйна, както и конвои с помощи за нападнатата страна.

„Тази афера подчертава постоянната заплаха, която Русия представлява не само за Украйна и украинците, но и за целия свободен свят“, посочи Костин в „Екс“.

Той обвини Кремъл в организиране и провеждане на "диверсионни операции на територията на други суверенни държави".

Павел К. е задържан в предварителен арест, съобщиха полската и украинската прокуратура.

Според полската прокуратура координираната операция на полските и украинските служби е позволила „да се получат доказателства и от територия извън Полша“.

Полският външен министър Радослав Шикорски поздрави полската прокуратура и специалните служби. „Добро сътрудничество с братска Украйна“, пише той в „Екс“.

Полша е сред най-силните поддръжници на Украйна от началото на руската офанзива през февруари 2022 г

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Петя Гергова/БТА