Аналена Бербок
Аналена Бербок / Getty Images
Външната министърка на Германия Аналена Бербок подчерта тази сутрин, че мястото на Украйна е в Европейския съюз. Тя посети днес столицата на нападнатата от Русия страна, Киев, предаде Ройтерс.

Украйна може "да разчита на нас и на нашето разбиране по отношение на разширяването на Европейския съюз като необходимо геополитическо следствие от войната на Русия", заяви Бербок при пристигането си.

Това е четвъртото ѝ посещение в Украйна от началото на войната през февруари миналата година, отбелязва ДПА. С оглед на това, че въздушното пространство над Украйна все още е затворено, тя се придвижи до Киев с нощен влак от Полша. На перона министърката беше посрещната и приветствана от посланика на Германия в Украйна Мартин Ягер.
 
Берлин иска да помогне на Украйна, която миналата година се кандидатира за членка на Европейския съюз, да отбележи напредък в укрепването на върховенството на закона, да се пребори с корупцията и да се впише в стандартите на ЕС.

Бербок отбеляза, че равносметката на Киев в областта на съдебната реформа и медийното законодателство е впечатляваща. В същото време обаче тя посочи, че е нужна още много работа по прилагането на закона срещу олигарсите и в битката с корупцията.

На свой ред Европейският съюз трябва също "да действа бързо, за да гарантира, че сме създали подходящите условия за повече страни членки" в алианса.

Бербок атакува остро руските власти по повод поредицата от информации за депортиране на украински деца в Русия, като каза, че трябва да има намеса по тези престъпления. Германия подкрепя тези организации и власти, които "отново са дали на травматизираните деца дом, където да се чувстват в безопасност".

"Първата крачка към мира в Украйна, преди всичко останало, е Путин да пусне тези деца да се приберат обратно вкъщи", каза Аналена Бербок. 
 
Иво Тасев/БТА