/ iStock/Getty Images
Германският оръжеен производител "Райнметал" (Rheinmetall) подготвя още една партида бойни танкове "Леопард 1" за износ Украйна, съобщава бизнес всекидневникът "Ханделсблат", позовавайки се на източници от бранша, предаде ДПА.

За тази цел компанията е придобила 50 танка от по-стария тип от белгийската компания "ОИП ленд систъмс" (OIP Land Systems), съобщава вестникът.

Главният изпълнителен директор на "ОИП ленд систъмс" Фреди Верслуис заяви пред британския вестник "Гардиън", че е продал близо 50 танка на друга европейска страна, която не може да назове поради клауза за конфиденциалност. Той заяви също, че не може да разкрие цената.

Верслуис допълни, че може да се нужни до шест месеца, докато тези машини се появят на бойното поле в Украйна.

"Гардиън" припомня, че компанията на Верслуис е купила 50 танка "Леопард 1" по 37 000 евро всеки, които белгийското правителство изведе от експлоатация през 2014 г.

Случващото се показва затрудненото положение, пред което са изправени западните правителства, опитващи се да намерят оръжия за Украйна след повече от година интензивни военни действия. Оръжията, които са изхвърлили като остарели, сега са много търсени и често са собственост на частни компании.

Полша изпраща на Украйна първите танкове „Леопард 2“

"Фактът, че те напускат нашата компания, доказва, че сме поискали справедлива пазарна цена и някой е бил повече от щастлив да ги вземе", каза вчера Верслуис в публикация в "Линкдин", придружена от снимка на танкове до бутилка украинска водка, посочва "Гардиън".

"Ханделсблат" съобщава, че сега танковете ще бъдат преоборудвани за военните действия в Украйна в германските обекти на базираната в Дюселдорф "Райнметал". 

Според изданието ще бъдат доставени около 30 от общо 50-те машини.
Пламен Йотински/БТА