Американските танкове „Ейбрамс“ вероятно ще пристигнат на украинското бойно поле през септември, пише американското издание „Политико“ като се позовава на шестима души, запознати с планирането, съобщава Укринформ.

Планът е през август да бъдат изпратени няколко танкове „Ейбрамс“ в Германия, където ще им бъде направен последен ремонт. След като този процес приключи, първата партида „Ейбрамс“ ще бъде изпратена в Украйна следващия месец.

САЩ с нова помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара

САЩ
изпращат по-стари модели M1A1 вместо по-модерната версия A2, за чието прехвърляне до Украйна би била нужна една година.

Представител на министерството на отбраната и друг източник, запознат със становището на Киев, казаха, че танковете могат да пристигнат в Украйна дори още през август, но този график може да е прекалено оптимистичен.

Тези танкове не са нови; освен това по-старите машини ще пристигнат в Украйна без най-чувствителната им технология, включително в някои случаи секретна броня с обеднен уран.

Първоначалната партида ще включва шест до осем танка. САЩ планират да изпратят общо 31 танка, колкото е съставът на украински батальон.

Преди украинските сили да започнат да използват танковете, те трябва да приключат приблизително 10-седмичен курс с 31 тренировъчни танка в армейската база „Графенвьор“ в Германия.

САЩ работят с европейските си съюзници, за да създадат обекти за поддръжка, където да се извършват тежки ремонти, особено за повредени в бой танкове „Ейбрамс“ и други тежки бронирани машини, дарени на Украйна.
Петя Гергова/БТА