/ IStock
Властите на Република Кипър обявиха в сряда освобождаването на 143 затворници от затвора във връзка с амнистия, обявена по повод 60-годишнината от независимостта на острова, отбелязана тази година.

Както съобщиха от Централния затвор в Никозия, това решение е било взето от президента на страната Никос Анастасиадис със съгласието на главния прокурор Йоргос Саввидис, съобщава ТАСС.

"Той реши да обяви условни присъдите на 72 кипърци и 71 чужденци, от които 5 кипърци и 9 чужденци бяха незабавно освободени", информира администрацията на затвора за решението на държавния глава.

Амнистията не включва осъдените за убийство, опит за убийство, непредумишлено убийство, трафик на наркотици, сексуални престъпления и престъпления, извършени срещу деца.

Тази мярка не засяга и затворниците, които очакват обжалване от главния прокурор, както и тези, които преди това са се възползвали от намаляване на присъдата за престъплението си.

Както бе отбелязано в изявление на администрацията на централния затвор на кипърската столица, предсрочното освобождаване има за цел да окаже положителен ефект върху затворниците, допринасяйки за по-успешната им социална реинтеграция и да облекчи тежестта на институцията по време на пандемията.
БГНЕС