/ БГНЕС, архив
Американските въоръжени сили съобщиха снощи, че са заловили член на екстремистката групировка "Ислямска държава" по време на набег в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

За заловения Абу Халил ал-Фадани се смята, че "има връзки с цялата мрежа на "Ислямска държава" в региона", се казва в изявление на Централното командване на САЩ.

Залавянето му миналата събота е увеличило шансовете американските антитерористични операции там да успеят да вземат на прицел още членове на групировката, заяви говорителят на командването подполковник Трой Гърлок.

САЩ разполагат с около 900 военнослужещи в Сирия, които имат за цел да противодействат на остатъците от групировката "Ислямска държава", която до 2019 г. контролираше голяма част от територията на Сирия, отбелязва АП.

Информацията за залавянето на члена на "Ислямска държава" бе оповестена в момент, в който подкрепяните от САЩ кюрдски сили наложиха комендантски час след продължителни сблъсъци с конкурентни арабски въоръжени групировки.

Според съобщения от сирийски медии и активисти Сирийските демократични сили са наложили комендантския час снощи в няколко града в провинция Дейр аз Зор близо до границата с Ирак, където са базирани американците. Стотици американски военнослужещи са разположени там от 2015 година. В богатата на петрол провинция се намират най-големите петролни находища в Сирия.
Владимир Арангелов, БТА