Наличието на базата данни, която съдържа биографична информация за терористите „самотни вълци“ - от уменията им до информация за местоживеенето и личните им карти, е било известно на повечето разузнавателни служби - от ЦРУ и МИ6 до Мосад, съобщи „Сабах“.

Базата данни за първи път е била притежание на лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади, който беше убит на 27 октомври 2019 г. Американските агенти претърсиха района, където ал-Багдади беше убит, но откриха, че базата данни е изчезнала и сега е притежание на настоящият лидер на ДАЕШ Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши.

Междувременно разузнавателните и антитерористичните звена на истанбулската полиция, които провеждат операции срещу ДАЕШ, откриват подозрителен разговор между подслушвани от тях лица. Полицията установила предстояща "размяна" на "товар", принадлежащ на ДАЕШ, въпреки че не била запозната със съдържанието му.

Според доклад на Абдуррахман Согюксу, директор по борбата с тероризма в истанбулската полиция, базата данни е била тема на разговор между петима мъже, свързани с иранското разузнаване, които са говорили за "цифров товар", продаван от членове на ДАЕШ. Според турската полиция терористите не са били наясно, че преговарят с хора свързани с иранското разузнаване и са били готови да им предоставят пакета за 8,5 млн. евро.

Иранското министерство на разузнаването е било склонно да заплати сумата, след като е направило предварителен преглед. Уговорено е било доставката да бъде осъществена в Истанбул.

Куриер на ДАЕШ, който пристигнал в Истанбул за продажбата, е бил заловен на терминала за пристигащи на летище Истанбул и у него била открита базата данни. Полицията задържа и петимата мъже, работещи за иранското разузнаване.
БГНЕС