Терорист от "Ислямска държава", който подготвял нападение в Турция, е бил заловен в Истанбул, съобщава електронното издание на в. "Миллиет".

Установено е, че заподозреният, чиито материали за изработване на бомби са иззети от дома му, е провеждал проучвания за терористични нападения в Турция.

При оперативни действия на екипи на отдела за борба с тероризма на полицията в Истанбул е било установено, че чуждестранен гражданин с инициали А.Х., член на организацията, се опитва да извърши въоръжена акция в Турция. Екипите са открили адреса, на който пребивава заподозреният, и са извършили акция на мястото. 

При полицейската операция, осъществена в неделя, 18 юни, в жилището в квартал Бахчелиевлер, А.Х. е бил задържан, а от къщата са иззети два нелицензирани пистолета, два пълнителя, пособия за направата на бомби и множество материали на групировката.

Ердоган: Турция е ликвидирала ръководителя на Ислямска държава

При изследването на цифровите материали и документи, принадлежащи на заподозрения, е установено, че той е гледал учебни видеоклипове и други материали за направата на бомби и извършването на атентати, подготвени от "Ислямска държава" за нейните бойци. А.Х. проучвал също така терористични атентати, извършени в Турция в миналото.
Мина Димитрова/БТА