Турската полиция в Истанбул арестува високопоставен член на „Ислямска държава“ по време на операция, довела до задържането на още осем други лица, съобщи „Хюриет дейли нюз".

Известно време преди операцията заподозреният, идентифициран като Джамал Исмаил Ахмад Алмад, е бил под наблюдението на разузнавателните служби.

По време на разпит Алмад призна за принадлежността си към организацията и разкри ролята си в Ирак като "съдия на Ниневия", Северен Ирак. Турските власти все още не са установили начина, по който е влязъл в страната, но разследването разкри, че той се е криел в къща в квартал Есенюрт, Истанбул. 

След разпита Алмад е задържан и отведен в затвора.

Ердоган: Турция е ликвидирала ръководителя на Ислямска държава

В момента властите работят по установяване на потенциално участие на Алмад като един от терористите, организирали окупацията на Мосул, втория по големина град в Ирак, през юни 2014 г. Все още се проучват подробностите за произхода и дейността му преди задържането.

В края на май силите за сигурност заловиха т. нар. ръководител на „Ислямска държава“ в турската област Мармара, Бюлент Йозбугдай, по време на обиски в Истанбул, извършени на няколко адреса в три района, заедно с още 11 заподозрени.

Операциите срещу групировката бяха започнати от отдела за борба с тероризма на истанбулската полиция, след като беше установено, че група, наричаща себе си Taqwa („Благочестие“) е разпръсната в осем различни района на града.

Турция бе атакувана от терористите на „Ислямска държава“ многократно, с най-малко 10 самоубийствени атентата, седем бомбени нападения и четири въоръжени атаки, при които бяха убити над 300 души и стотици други ранени.
Анна Нацариду/БТА