Ахмадинеджад: Иран ще продължи дейността си в сферата на атомната енергетика
Ахмадинеджад: Иран ще продължи дейността си в сферата на атомната енергетика / netinfo

Иран ще продължи дейността си в сферата на атомната енергетика и няма да преговаря с държави, които не признават правото му да използва атомна енергия за граждански цели. Това заяви на пресконференция в Алжир иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Пресконференцията се състоя на втория ден от официално посещение на иранския президент в Алжир. "Иранският народ ще продължи усилията си за придобиване на атомна енергия за мирни цели," увери Ахмадинеджад.

Ахмадинеджад, който говори на фарси, подчерта, че Иран се придържа към правилата на международното право за производство на този вид енергия за мирни цели. Той благодари на Алжир за "непрестанната му подкрепа", оказвана на страната му по отношение на проблема с атомната енергия. Западът е "мобилизирал всичките си сили, за да изолира Иран в тази сфера", заяви Ахмадинеджад. Той не спомена конкретни държави, но повечето от критиките му, както изглежда, бяха насочени към САЩ, отбелязва Франс прес.

Ахмадинеджад заяви също, че "цялото човечество е тежко засегнато от престъпленията, извършени от ционистите в Палестина, Ливан и целия свят," съобщава Франс прес.

"Ние всички подкрепяме палестинския и ливанския народ, както и всички народи в Магреба, Африка, Азия, Латинска Америка, които водят борба срещу силите на световното господство", посочи иранският президент.

Визитата на Ахмадинеджад в Алжир поставя африканската страна в неудобна ситуация, тъй като тя е съюзник във водената от САЩ война срещу тероризма. Алжир сключи със САЩ сделка за сътрудничество в сферата на атомната енергетика през юни, припомня агенцията.

Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Иран през 1993 г., след като обвини Техеран, че подкрепя ислямистки екстремисти. Тогава армията в Алжир се опитваше да потуши ислямистко въстание в страната. Дипломатическите отношения бяха възстановени през 2002 година.