Агазаде: Иран ще продължи да инсталира центрофуги за обогатяване на уран
Агазаде: Иран ще продължи да инсталира центрофуги за обогатяване на уран / netinfo

Иран ще продължи да инсталира центрофуги за обогатяване на уран в завода в Натанз, докато те станат 50 000 Това заяви днес иранският вицепрезидент Голамреза Агазаде, който е и ръководител на Организацията за атомна енергия, предаде ИТАР-ТАСС и Франс прес.

"Настоящият приоритет на иранската ядрена програма е изграждането на атомни електроцентрали, а плановете за обогатяване на уран ще се осъществяват паралелно", подчерта Агазаде. Той добави, че Иран не иска да се оттегля от Договора за неразпространение на ядреното оръжие и изтъкна, че с поведението си великите сили не бива да тласкат други страни да се оттеглят от този договор.

Запитан за възможността за преговори с Групата 5+1 (САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия) и опасенията на тези страни, че иранската ядрена програма може да се отклони към производство на атомно оръжие, Агазаде изтъкна, че "е настъпил моментът за сериозни преговори".

"Иран е постигнал целите си по отношение обогатяването на уран и е готов да разсее безпокойствата на другите страни, че няма да има отклонение на ядрената му програма", продължи Голамреза Агазаде. Той предупреди великите сили да не приемат нови санкции срещу Техеран, посочвайки, че "занапред тези страни също ще плащат цената за всяка нова санкция, предприета срещу Иран".