/ iStock/Getty Images
Афганистанското правителство прие вчера да отложи церемонията по встъпването в длъжност на президента Ашраф Гани за втори мандат, предаде Ройтерс.

Отлагането може да даде повече време на дипломатите от САЩ и други страни да договорят решение на политическата криза, която заплашва мирния процес, в рамките на който се очаква Вашингтон и талибаните да подпишат мирно споразумение за изтегляне на американските войски.

За 10 години: Над 100 000 убити или ранени цивилни в Афганистан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп превърна прекратяването на войните в чужбина във важна цел на своето управление. Но политическата криза в Афганистан може да го лиши от важна външнополитическа победа преди предстоящите през ноември избори, отбелязва Ройтерс.

На 18 февруари афганистанската избирателна комисия заяви, че Гани е спечелил 50,64 на сто от гласовете на изборите на 28 септември, а опонентът му Абдула Абдула - 39,52 на сто. Останалият на второ място отхвърли резултатите, обяви се за победител и обеща да назначи паралелно правителство. Неговият говорител съобщи вчера по телефона, че церемонията по встъпване в длъжност ще бъде отложена с две седмици, "за да се помогне на мирния процес".

Говорител на Гани отказа коментар.

Талибаните се разбраха за 7-дневно примирие с НАТО и Кабул

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас заяви, че САЩ са "наясно" с обявените резултати в полза на Гани. Тя обаче не призна претенциите на нито един от двамата кандидати и заяви, че "са били изказани притеснения за мирния процес" и че Вашингтон очаква проблемите да бъдат решени "в съответствие с конституционните и правни процедури".
БТА