Афганистан и Пакистан се споразумяха за подновяване на преговорите с талибаните
Афганистан и Пакистан се споразумяха за подновяване на преговорите с талибаните / снимка: БГНЕС, архив

Представители на Пакистан и Афганистан съобщиха, че в началото на 2016 г. ще се срещнат с представители на САЩ и Китай, за да обсъдят проблеми, свързани с мира, съобщи АП. Това може да означава подновяване на мирния процес с талибаните, посочва агенцията.

Самоубийствен атентат до летището в Кабул

При посещението си в Кабул днес началникът на генералния щаб на пакистанската армия генерал Рахил Шариф се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула, съобщава АФП.

На срещите е било прието да се организира четири странна среща през първата седмица на януари, за да се разработи пътна карта, заяви Асим Баджва, говорител на пакистанската армия. Той добави, че генерал Шариф е оптимистичен за мирния процес и планира да обсъди и контрола над границата между двете държави.

Двустранните отношения през последните месеци бяха обтегнати. Афганистанският президент обвини Пакистан за насилието в страната си, като заяви, че Исламабад подкрепя и дава подслон на талибани в градове близо до границата му с Афганистан. Пакистан отрича категорично обвинението.

Засега няма реакция от страна на талибаните.

Кабул смята, че без помощта на съседен Пакистан не може да поднови спрелите мирни преговори, целящи прекратяване на талибанското въстание, продължаващо от падането на талибанския режим през 2001 г., отбелязва АФП.

Това лято Пакистан стана домакин на нечувани преговори между афганистанското правителство и талибаните под егидата на САЩ и Китай. Очакваше се провеждането на втори кръг, но той беше отложен след съобщението за смъртта на молла Омар, основателя на талибанското движение.

Източник: БТА