Адвокатът на Брайвик го нарече терорист и настоя да бъде признат за вменяем
Адвокатът на Брайвик го нарече терорист и настоя да бъде признат за вменяем / снимка: Reuters

Защитата на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик се опита да представи клиента си като политически мотивиран боец, воден от крайнодясна идеология, а не като побъркан човек, убил 77 души заради самото насилие, съобщи Асошиейтед прес.

Откакто Брайвик призна, че е извършил нападенията на 22 юли миналата година, съдебният процес срещу него е съсредоточен върху това да се определи дали той е вменяем или невменяем.

Адвокатът Гейр Липестад повтори в заключителната си пледоария, че Брайвик признава, че е взривил бомба пред сградата на правителството в Осло и че е застрелял десетки хора на младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя по начина, по който тези нападения са били описани пред съда.

"Почти не е възможно да разберем как в малка, безопасна Норвегия може да бъде извършена подобна терористична атака", каза Липестад.

По думите му това помага да се обясни защо психиатрите са стигнали до различни заключения за психическото състояние на Брайвик.

Адвокатът се постара да докаже, че твърденията на клиента му, че е борец от съпротива, която се стреми да защити Норвегия и Европа от мюсюлманска колонизация, не са налудничави идеи, а част от политически възглед, споделян и от други десни екстремисти, посочва БТА.

Липестад отхвърли становището на екип от психиатри, че Брайвик е бил движен от психотичен импулс да убива, а не от политическа идеология.

"22 юли беше ад от насилие. Но трябва също така да погледнем как той е извършил нападенията, за да видим дали причината е била насилие заради самото насилие или радикална политика", заяви адвокатът.

Според него Брайвик е "осъзнавал, че е грешно да се убива, но е избрал да убива".

"Именно това правят терористите. Целите оправдават средствата. Не можете да разберете това, ако не разбирате културата на десните екстремисти", каза той.

Когато Брайвик говори за гражданска война, той не си представя танкове и войници в гората, а има предвид борба с ниска интензивност, която според него ще продължи 60 години, заяви адвокатът.

"Никой от нас не знае как ще изглежда Европа след 60 години. Кой би си помислил преди 10 години, че дясна екстремистка партия в Гърция би спечелила 10 процента на изборите сега", каза той.

Два екипа от психиатри стигнаха до противоположни заключения за психическото състояние на Брайвик. Единият му постави диагноза "параноидна шизофрения". Другият го определи за вменяем.

Обвинението призова съдът да постанови, че Брайвик е невменяем, като настоя, че има достатъчно основания, поради които психическото състояние на подсъдимия прави неподходящо изпращането му в затвора.

Присъдата на Андерш Брайвик ще бъде произнесена на 24 август. Ако бъде признат за вменяем, Брайвик вероятно ще получи присъда от 21 години затвор, която е максималният срок за лишаване от свобода в Норвегия. Тази присъда може да бъде впоследствие удължена, ако се прецени, че затворникът е заплаха за обществото. Ако бъде признат за невменяем, той вероятно ще бъде настанен в психиатрична клиника, където ще остане, докато е смятан за болен и опасен за другите. Според обвинението това може да означава, че Брайвик ще остане там до края на живота си.