Адвокатка на Мохамед Мера има доказателства, че той е бил ликвидиран в Тулуза
Адвокатка на Мохамед Мера има доказателства, че той е бил ликвидиран в Тулуза / снимка: Reuters

Алжирската адвокатка, наета от бащата на френския сериен убиец Мохамед Мера, увери, че разполага с доказателства, че синът на клиента й е бил ликвидиран в Тулуза, предаде Франс прес.

"Разполагам с два идентични 20-минутни видеозаписи, във всеки един от които Мера казва на полицаите: "Защо ме убивате, невинен съм?", заяви на пресконференция в Алжир Захия Мохтари. В идните дни тя ще пристигне във Франция, за да внесе иск срещу френските специални сили РЕЙД, участвали в операцията по ликвидирането на Мера.

"Хора навътре в събитията, които искаха истината да излезе на яве, ми предадоха тези видеоклипове", поясни адвокатката, наета от бащата на Мера. Според нея Мера "е бил манипулиран и използван в тези операции от френските служби и после е бил ликвидиран, за да не излезе истината на яве".

Адвокатката подчерта, че ще предаде на френското правосъдие и първи списък с три имена - на ръководител на една от френските служби и на други двама души с различни националности, които работели с Мера. Юристката ще настоява тези трима души да бъдат изслушани във връзка с жалбата й.

Директорът на Централната дирекция за вътрешно разузнаване Бернар Скарсини вече заяви, че Мера не е бил информатор на ведомството му, нито на която и да е друга френска или чужда служба, отбелязва БТА. Тези коментари бяха направени, след като италианския в. "Фолио" написа, че Мера е пътувал под прикритието на френските тайни служби. Източник, близък до Генералната дирекция за външна сигурност на Франция също определи тези твърдения като смешни.

Според алжирската адвокатка Мохамед Мера е искал да говори с представители на пресата, но това му било отказано. Тя подчерта, че френски адвокати са й казали, че искат да й помогнат във връзка със случая.

Мера беше ликвидиран на 22 март в Тулуза при спецоперация, продължила 32 часа. Той уби 7 души. След ликвидирането му РЕЙД обявиха, че са дали до последно шанс на Мера, но той е започнал първи щурма и е настоявал, че иска да умре като муджахидин с оръжия в ръцете.

Засега френското министерство на вътрешните работи не е коментирало твърденията на алжирската юристка.