/ Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп има намерение да даде ключов разузнавателен пост на ръководителя на инвестиционната компания Cerberus Capital Management Стивън Файнберг. Той ще отговаря за анализиране на работата на американските служби и при необходимост ще осъществи реформа в тях, съобщават запознати източници.

Според тях окончателното решение за назначаването все още не е взето, но ако 56-годишният Файнберг влезе в администрацията на Тръмп, ще трябва да отговаря за изучаването на дейността на 17-те американски спецслужби с общ бюджет от около 70 млрд. долара и десетки хиляди души персонал.

Какви критики е отправил Тръмп при телефонния разговор с Путин?

Целта на работата на Файнберг е да определи ефективността на работата на американското разузнаване и да даде отговор на въпроса дали трябва да му се направи реструктуриране.

От Белия дом и Cerberus Capital Management отказаха коментар. Въпреки това миналата седмица от компанията на Файнберг съобщиха, че той обсъжда с администрацията на новия президент възможността да премине на държавна служба. Тогава обаче не беше уточнена каква точно работа му е била предложена. Известно е, че по време на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. компанията Cerberus Capital Management му оказа значителна финансова помощ.

 
БГНЕС