Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
В първия си телефонен разговор като президент на САЩ с руския президент Владимир Путин Доналд Тръмп е разкритикувал новия договор СТАРТ за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия от САЩ и Русия като лошо споразумение за Вашингтон. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на двама настоящи и един бивш официален представител на САЩ.

Ето какво си казаха Путин и Тръмп в разговор по телефона
 
Когато Путин споменал възможността да се удължи срокът на сключения през 2010 г. договор, известен като Нов СТАРТ, Тръмп направил пауза, за да попита съветниците какво представлява този договор. След това той казал на Путин, че това е едно от няколко лоши споразумения, договорени от администрацията на Обама и заявил, че Новият СТАРТ е по-благоприятен за Русия. Тръмп говорил и за собствената си популярност, казаха източниците.
 
В дебат по време на предизборната кампания миналата година Тръмп заяви, че Русия е надхитрила САЩ с този договор. Тогава той изказа невярното твърдение, че договорът позволява на Русия да продължи да произвежда ядрени бойни глави, но не и на САЩ.

Тръмп не иска да бъде свързван с Путин

Държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че подкрепя договора по време на изслушванията си в Сената по одобряване на номинацията му.
 
Този телефонен разговор с Путин усили безпокойствата, че Тръмп не е адекватно подготвен за дискусии с чуждестранни лидери, отбелязва Ройтерс.
 
Обикновено преди такъв разговор с чуждестранен лидер президентът получава писмена подробна информация в документ, изготвен от Съвета за национална сигурност след консултации с компетентните ведомства, включително Държавния департамент, Пентагона и разузнавателните служби, посочиха двама бивши високопоставени официални представители на САЩ.

Руснак "сложи" Путин и Тръмп в устата си (ВИДЕО)
 
Точно преди обаждането президентът обикновено получава и устен брифинг от съветника си за националната сигурност и старши сътрудника по съответната тема.
 
Тръмп не е получил брифинг от експерти по руските въпроси от Съвета за национална сигурност и разузнаването преди разговора с Путин, казаха двама от източниците.
 
Ройтерс не можа да установи дали Тръмп е получил подобен брифинг от своя съветник за националната сигурност Майкъл Флин.
БТА