/ Guliver/Getty Images
Депутати от крайнолявата Партия на труда в Белгия призоваха правителството да не допуска посещение в Брюксел на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха местни медии.

От партията обясняват позицията си с изявленията и политиката на Тръмп. Крайната левица настоява президентът на САЩ да не бъде посрещан в страната.
Въпросът е бил обсъден на заседание на комисията по външни работи към Федералния парламент. Предвижда се Тръмп да пристигне в Брюксел през май за заседание на държавните и правителствените ръководители от НАТО покрай откриването на новата сграда на централата на алианса.

Тръмп може да одобри оръжейни договори със Саудитска Арабия и Бахрейн

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е обяснил пред парламентарната комисия, че Белгия е домакин на политическото и на военното командване на НАТО в Брюксел и в Монс. В тази своя роля Белгия е длъжна да улеснява политическите и военните власти на държавите от пакта, когато те се събират за заседания.

Медиите отбелязват, че на 19-20 февруари в Брюксел се очаква вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Засега институциите на ЕС не са потвърдили никакви срещи между техните ръководители и държавното ръководство на САЩ - нито този месец, нито през май.

Как Доналд Тръмп ще спасява Америка?

Досега Тръмп не е разговарял с нито един от председателите на институциите на ЕС в качеството си на президент.

Миналия месец официални представители на Белгия отправиха остри критики към Тръмп, особено покрай решението за забрана на достъпа до САЩ на граждани от седем мюсюлмански държави. Вицепремиерът Рейндерс каза, че е втрещен от тези "произволни и брутални" действия, премиерът Шарл Мишел заяви, че Белгия не подкрепя решението, а крал Филип изрази открито разочарование.
БТА