/ iStock/Getty Images
Той напусна военната болница в столицата на Бразилия, съпроводен от духова музика и аплодисменти
Ветеран от Втората световна война на 99 години в Бразилия бе изписан от болница с военни почести, след като се възстанови от коронавируса, предаде АФП.

Старши лейтенант Ернандо Пивета, който служил в бразилската артилерия в Африка през войната, напусна военната болница в столицата на Бразилия, съпроводен от духова музика и аплодисменти.

„Това беше огромна битка за мен, по-голяма от войната. На война те убиват или оцеляваш. Сега трябва да се бориш, за да живееш и да излезеш победител в тази битка“, каза Пивета, който изкара 8 дни в болницата.

Експерти: Мерките срещу вируса може да продължат чак до 2022 г.

Той служил в 4-ти артилерийски полк на бразилската армия, малко след като страната влиза във Втората световна война на страната на Съюзниците. Връща се с полка в родината, за да защитава Бразилия от инвазия на Оста, която така и не се случва.

Той спечели още една битка, този път срещу новия коронавирус“, се посочва в изявление на бразилските военни. В него се отбелязва, че Пивета е изписан на 75-ата годишнина от успешната бразилска военна кампания в Монтезе, Италия.

Бразилия е най-тежко засегнатата страна в Латинска Америка от COVID-19, като досега има 1532 починали и над 25 хиляди потвърдени случаи.