9 души са загинали от студовете в САЩ
9 души са загинали от студовете в САЩ / снимка: Reuters

Вследствие на силните студове и снеговалежите от началото на седмицата в САЩ са загинали деветима души. Те са главно жертви на автомобилни катастрофи и бездомници, предаде ИТАР-ТАСС. За смъртни случаи се съобщава в щатите Джорджия, Мисури, Тенеси, Мисисипи и Южна Каролина.

Температурите на въздуха в южните щати са с 10 градуса под нормалните. В Северна Дакота пък бе регистрирана температура от минус 46,6 градуса. Много от летищата отмениха стотици полети. Само в Чикаго не излетяха над 500 самолета.

Железопътната компания "Амтрак" спря за един ден влаковете между Чикаго и Денвър. Причината бяха снеговалежите и виелиците в щата Небраска, през който минава жп линията, пише БТА.

Валежите от сняг са толкова интензивни, че снегорините не смогват да разчистват пътищата. Властите в Минесота, Южна Дакота и Илинойс препоръчаха на жителите да не излизат с автомобилите си, ако не е наложително.

На юг се оказаха в опасност топлолюбивата флора и фауна. Към по-топлите крайбрежни води и близо до топлоцентралите се устремиха морски костенурки, риби скат и някои видове акули.