64 мандата за коалицията на Груевски
64 мандата за коалицията на Груевски / снимкa: БГНЕС

Държавната избирателна комисия (ДИК) определи броя на мандатите на партиите в новия състав на парламента на Македония, съобщи А1, цитирана от БГНЕС.

Коалицията "За по-добра Македония" начело с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски ще има 64 мандата, коалицията “Слънце” около Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) - 28 мандата, по 13 мандата ще имат двете албански партии – Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи, а по един депутатски мандат печелят ПДП и ПЕИ.

Тези резултати бяха потвърдени за телевизия А1 от партийни източници и от източници от ДИК. Беше подчертано, че те може и да не се окончателни, тъй като се очаква повторно гласуване в голям брой избирателни секции. Партийни анализи сочат, че е вероятно след повторното гласуване да намалеят с един - два мандатите на коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, които в зависимост от гласуването може да бъдат спечелени от албанските партии.

В новото правителство на Македония ще има партия на етническите албанци, тъй като това е “обичайно право”, каза македонският външен министър Антонио Милошоски в интервю за ВВС.

Милошоски посочи, че ВМРО-ДПМНЕ ще направи това, макар че не й е нужна коалиция, след като на предсрочните парламентарни избори си осигури абсолютно мнозинство в парламента. “Бих искал да подчертая, че начинът на тяхното участие в изборите – и на едната, и на другата политическа партия, съществено ще повлияе на решението ни кого ще изберем или няма да изберем за наш коалиционен партньор. Това е още един показател, че ние като управляваща партия, която носи отговорността в държавата, искаме да имаме коалиционен партньор, който разбира демокрацията по един модерен, съвременен начин”, изтъкна Милошоски.