4000 полицаи ще охраняват изборите за президент в Молдова
4000 полицаи ще охраняват изборите за президент в Молдова / БГНЕС

4000 полицаи ще бдят днес за реда по време на изборите за президент в Молдова. В радиус 100 м от всяка изборна секция ще дежурят най-малко по двама служители на вътрешното министерство, съобщи шефът на Генералния полицейски инспекторат Александър Пинзар, цитиран в молдовските медии.

Това са първите от над десетилетие преки президентски избори в страната, отбелязват наблюдатели. За фаворит е сочен 41-годишният лидер на опозиционната Партия на социалистите Игор Додон, една от водещите фигури в масовите антиправителствени протести, разтърсили Молдова през 2015-2016 г. Той се обявява за стратегическо партньорство с Русия.

За основен съперник на Додон сред останалите 9 кандидати е смятана ръководителката на опозиционната Партия на действието и солидарността Мая Санду, 44-годишна, обещала на избирателите "Европейска Молдова".

4000 полицаи ще охраняват изборите за президент в Молдова
netinfo

Председателят на управляващата в Молдова Демократическа партия Мариан Лупу заяви тези дни, че се отказва от участие в изборите, защото "Молдова трябва да запази проевропейския си курс". Заместникът му в партията Владимир Плахотнюк поясни, че решението е мотивирано от социологическите анкети, сочещи като фаворит сред проевропейските претенденти Мая Санду.

Друг опозиционен кандидат - Андрей Нъстасе, лидер на "Платформа за достойнство и истина", станал популярен като организатор на масовите протести срещу корупцията, също се оттегли от надпреварата в полза на Санду. Според Игор Додон това е станало под натиска на ЕС и САЩ.

Източник: БТА