40 000 души може да са заразени с хепатит или СПИН в Лас Вегас
40 000 души може да са заразени с хепатит или СПИН в Лас Вегас / netinfo

40 000 пациенти на клиника в Лас Вегас може да са били заразени с вирусите на хепатит B и С или на СПИН по време на престоя си в лечебното заведение, предаде Франс прес.

Санитарните власти на щата Невада, където се намира Лас Вегас, са изпратили предупреждение на 40 000 бивши пациенти на болницата, за да ги информират за потенциалната опасност от заразата.

Предупреждението се отнася за хора, които са били оперирани в болницата в периода март 2004 - 11 януари 2008 година. Властите им препоръчват незабавно да се свържат с личните си лекари и да поискат да бъдат изследвани за наличие на вирусите на хепатит B и С и на СПИН. Предупреждението е отправено след като бяха регистрирани шест случая на заразени с хепатит С пациенти на лечебното заведение.

Пет от шестимата заразени с хепатит С души са били подложени на анестезия в един и същи ден в клиниката в Лас Вегас, за да бъдат оперирани. Това навело на мисълта санитарните власти на Невада, че в клиниката се използват методи за анестезия, които не отговарят на санитарните норми.

Разследване е показало, че в клиниката се използвали повторно спринцовки. Повторна употреба на игли обаче не е била установена. В хода на разследването е установено също, че в болничното заведение са били използвани индивидуални дози упойващи вещества при анестезия на няколко пациенти.