39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул, българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)
91929
39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул, българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)
  • 39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул, българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)

Терорът удари навръх 2017 година Турция и най-известния нощен клуб в Истанбул "Рейна", в който в новогодишната нощ се събраха да празнуват близо 800 души. 39 са жертвите след въоръжено нападение, 16 от тях са чужди граждани. Над 60 души са ранени, сред тях е и българка, която е в критично състояние, но след операция вече е в съзнание. Постъпил е сигнал, че друга българка е празнувала на същото място. Търси се повече информация за нея, къде се намира в момента и била ли е тя в клуба по време на кървавия атентат.

Как е започнало всичко?

На този етап информацията е много противоречива, но по последни данни атентаторът е бил един. Дошъл с такси. Първоначално той застрелял полицай пред клуба и убил няколко души от охраната, след което нахлул в 01:05 ч. в дискотеката, която била пълна с хора, и излязъл в 01:22 ч.

Бруталният атентат е бил организиран изключително професионално и извършен много хладнокръвно. Нападението е било в рамките на отрицателните 7 минути, в които терористът даже успял да презареди оръжието си и да продължи безразборната стрелба. На място са били намерени поне 120 гилзи.

Издирват извършителя или извършителите

Съобщава се, че е установена личността до момента на 20 от жертвите, сред тях 15 са чужденци, а петима са турски граждани. Много хора са успели да се спасят, хвърляйки се в ледените морски води, тъй като клубът се намира на морския бряг.

По време на разследването на мястото на инцидента е намерен автомат, за който се предполага, че атентаторът е захвърлил, възползвайки се от хаоса. На този етап обаче не се знае нито колко са извършителите, нито къде се намират, кои са те и кой стои зад терористичния удар. Няма задържани и никой не е поел отговорност. Съмненията определено са насочени към "Ислямска държава", защото стилът на удара напомня за това в "Батаклан" в Париж, но тази версия не е потвърдена.

39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Българка е в критично състояние след атентата в Истанбул, друга се издирва

Сред десетките пострадали, има и българка. Това съобщи посланикът на България в Турция Надежда Неински. Пострадалата живее в Норвегия. Тя решила да празнува Нова година в града на Босфора. В момента тя е настанена в болница и е била оперирана.

Българката е в съзнание, но остава в критично състояние, съобщи за Дарик посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

"Направена е операция на младата българка, куршумът е засегнал белия дроб и гръбначния стълб. Все още не е ясно как се е оказала между куршумите, но в една от турските болници в Истанбул й е направена операция. В момента е в съзнание и е комуникативна. Лекарите определят състоянието й все още като критично и с риск и опасност за живота й. Тя е в интензивно отделение, но по-важното е, че е дошла в съзнание. Още е много рано да се правят прогнози за здравословното й състояние. Следващите часове и дни ще бъдат изключително важни за начина, по който тя ще се възстановява. Аз бях при нея, говорих й. Тя реагира на говор, въпреки че е в състояние, в което не може да отговаря", каза Нейнски за пострадалата българка.

Друга наша сънародничка, която също е празнувала в клуб „Рейна", се издирва. Все още не са идентифицирани всички загинали, а свързването с тези, които са успели да избягат, е трудна, тъй като са оставили при паниката личните си вещи, телефони и документи в заведението.

"Имаме името на момичето, но от гледна точка на семейството и близките й няма как да го предоставим без тяхното съгласие. В момента издирваме координати къде е било тя, дали по това време наистина е била там. Изпратили сме хора в болници, в полиция, навсякъде, където е необходимо. Но все още е много напрегната ситуацията в Истанбул, тъй като не всички хора са идентифицирани и в заведението са оставяли при паниката чантите си, личните вещи, документите... Така че все още не може да се направи връзка между хората, постъпили в болниците и съответно те да бъдат идентифицирани", каза още Надежда Нейнски.

39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Властите в Турция за кървавия атентат

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу и премиерът Бинали Йълдъръм отричат категорично терористът да е влязъл, преоблечен като Дядо Коледа. Охранителните камери обаче засичат странна подробност, че на влизане той е бил с черно яке, а на излизане - с бяло, т.е. той се е преоблякъл.

Кризисното заседание за сигурност бе свикано в офиса на министър-председателя и след дълги съвещания последва посещение на ранените в болниците от страна на официалните власти.

Пред журналисти Йълдъръм заяви, че Турция никога няма да склони глава пред тероризма, който няма религия и както е видно може да удари всички страни по всяко време. В тази връзка той каза, че двойните стандарти в това отношение няма да помогнат на никого, визирайки отношението на някои западни партньори.

Първото официално изявление дойде от президента Ердоган. Той декларира решимостта на Турция да продължи докрай борбата с глобалния тероризъм. Според него ударът е свързан с общата ситуация в региона и е целял да дестабилизира страната, да създаде атмосфера на хаос, която да деморализира турския народ. "Но ние ще бъдем единни и сплотени и няма да се подведем от тези кирливи игри", заяви държавният глава.

Серия от кървави атентати разтърси Турция след опита за военен преврат през лятото. Целите бяха предимно туристически или стратегически обекти в Истанбул и Анкара. На 19 декември пък беше извършен показен атентат слещу руския посланик Андрей Карлов.

39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

България за атентата в Истанбул

"Солидарни сме с народа на Република Турция в този тежък момент. Изразяваме своите съболезнования на близките на загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите. България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма", заяви външният министър в оставка Даниел Митов.

В телеграма до турския министър-председател Бинали Йълдъръм премиерът Бойко Борисов изрази искрени съболезнования във връзка с кървавия акт на насилие в Истанбул.

„Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни. България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент", посочва премиерът Борисов в съболезнованията си до премиера Йълдъръм.

„Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата", се казва още в телеграмата.

Всички, които искат да се свържат с българското генерално консулство в Истанбул, могат да го направят на номер + 90 533 383 64 14.