345 стигна броят на жертвите в Газа
345 стигна броят на жертвите в Газа / БГНЕС

Броят на убитите в израелските въздушни атаки срещу ивицата Газа през последните три дни достигна 345 души, а ранените са над 1600, предаде ДПА, като се позова на началника на службата за бърза помощ в Газа. Жертвите се увеличиха, след като седем души бяха убити, а няколко десетки - ранени при два въздушни удара срещу кола и сграда в северната част на Газа, казаха очевидци.
Петима палестинци са убити при въздушен удар по автомобил в град Хан Юнис в южната част на ивицата. Сред тях е Абу Тир, висш полеви командир на радикалната фракция Ислямски джихад, и деветгодишния му син. Останалите трима са също членове на групировката, отбелязва ДПА.

Ройтерс съобщава, че израелски въздушен удар е унищожил дома на висш командир на въоръженото крило на Хамас. При атаката са загинали седем души, включително няколко членове на семейството му. Махер Закут, командир на бригадите "Изедин ал Касам" не е бил в дома си по време на атаката. Най-малко 20 души са ранени, допълва БТА.

Междувременно администрацията на американския президент Джордж Буш отново настоява да се сложи край на избухналия конфликт между Израел и палестинското движение Хамас, предаде Асошиейтед прес. За да бъде спряно насилието, Хамас трябва да спре да изстрелва ракети срещу Израел и да се съгласи да спазва устойчиво и трайно примирие, се казва в изявление на говорителя на Белия дом Гордън Джондроу. Изявлението бе направено от Крофорд, Тексас, където президентът Буш ще посрещне новата година.

„Хамас трябва да прекрати ракетния обстрел срещу Израел и да приеме и съблюдава стабилно и трайно прекратяване на огъня, за да може да се сложи край на сегашните насилия“, заяви говорителят на американското президентство. Той добави: „Трайният мир е цел, за която трябва да работят всички засегнати страни. Именно към това трябва се стремят всички страни, именно в тази посока работят САЩ“.

Гордън Джондроу заяви, че според Белия дом, Израел не се опитва "да си възвърне" ивицата Газа с водената от него военна операция срещу радикалното палестинско движение Хамас, а действа единствено в защита на своите граждани, съобщи АФП.

"Те предприемат стъпки, които смятат, че са необходими за справяне с терористичната заплаха", каза Джондроу, като се позова на официални изявления на Израел. Според тези информации, "Израел не иска да завладее отново ивицата Газа, а просто иска да защити своите граждани", допълни Джондроу.