/ iStock/Getty Images
За трета поредна година на 3-ти септември се отбелязва Международният ден за опазване на лешоядите. Целта на инициативата е да се повиши информираността за лешоядите сред широката аудитория и да се даде повече публичност на нуждата от тяхното опазване, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес в страната ни са оцелели само белоглавият и египетският. Основните заплахи за тази група птици са различни видове отравяния, опасната за птиците електропреносна мрежа и отстрелът.

Лешоядите са екологично важна група птици, заемаща върха на хранителната пирамида. Те имат пряка роля за поддържането на баланса в природата. В местата, където лешоядите са били многобройни, но са претърпели бързо и катастрофално намаление (напр. Индия, Западна Африка), се наблюдава бум в числеността на скитащите кучета и други наземни хищници. Това води до нарушаване на биологичното равновесие и опасност за хората (напр. пренасяне на болести като бяс). Във все по-урбанизирания ни свят местообитанията на лешоядите намаляват. Някои видове от тези птици вече са застрашени от изчезване.

Активната държавна ангажираност за опазването на лешоядите е необходимо бъдещо условие за опазването им.
БГНЕС