29 души загинаха при пожар в хотел в иракския град Сюлеймания
29 души загинаха при пожар в хотел в иракския град Сюлеймания / снимка: БГНЕС, архив

29 души загинаха при пожар в хотел в северния иракски град Сюлеймания, предадоха АФП и Ройтерс. Сред жертвите има четирима американци, предаде АФП, позовавайки се на болничен източник. Броят на загиналите бе потвърден от ръководителя на здравните служби в Сюлеймания. Ранени са 22-ма души.

Според информациите на други агенции, цитирани от БГНЕС, броят на жертвите е достигнал 40.

В пожара са загинали и четири жени и четири деца. Сред жертвите има и граждани на Бангладеш, няколко африканци и най-малко едни канадец, уточнява АП. Смъртта си са намерили и трима инженери - филипинец, камбоджанец и шриланкиец - служители на мобилния телефонен оператор „ЕйшаСел" (AsiaCell), посочва АФП. Предполага се, че някои от жертвите са работели за чуждестранни петролни компании в северната част на Ирак.

Пожарът в луксозния хотел „Сома" избухнал в 22.30 ч. местно време снощи, уточнява БТА. Пожарът е предизвикан от повреда в електрическата инсталация. Пожарникарите се борили с огъня повече от седем часа. „Това не е терористичен акт", каза представител на местните сили за сигурност", цитиран от Ройтерс.

"Пожарът не е следствие от терористичен акт, а се дължи на късо съединение",  категорично посочи и началникът на полицията бригаден генерал Наджимаддин Кадир.

Сюлеймания е вторият по големина град на иракски Кюрдистан. Три от жертвите са се хвърлили от прозорците на хотела, за да се спасят от пламъците.