27 цивилни загинаха при въздушен удар на НАТО в Афганистан
27 цивилни загинаха при въздушен удар на НАТО в Афганистан / снимки: Reuters

Въздушен удар на НАТО по автомобилна колона в провинция Урузган, в Южен Афганистан, е взел 27 цивилни жертви, съобщи афганистанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Силите на НАТО потвърдиха, че техни самолети са стреляли по коли, в които според организацията пътували бунтовници. По-късно се оказало, че в колите имало жени и деца.

В съобщението НАТО не посочва броя на загиналите и не уточнява, че в колите е имало цивилни. Афганистанското правителство и НАТО разследват случая.

Ударени са три микробуса, които се движели по главен път в посока Кандахар. С тях пътували само цивилни, общо 42-ма души.

НАТО каза, че нейни войници са превозили ранените до близките медицински центрове. "Много сме натъжени от трагичната загуба на невинни хора", се казва в изявление на командващия силите на НАТО ген. Стенли Маккристъл. Обяснил съм на нашите сили, че ние сме тук, за да пазим афганистанския народ и че неволните убийства или наранявания на цивилни подкопават доверието в нашата мисия. Ние ще положим още по-големи усилия да си възвърнем това доверие, се казва в изявлението на Маккристъл. Той се е извинил на афганистанския президент Хамид Карзай за обстрела, съобщи НАТО.

27 цивилни загинаха при въздушен удар на НАТО в Афганистан
netinfo


През последните месеци НАТО успя да намали значително цивилните жертви при своите операции. Това е част от новата стратегия на алианса да се наблегне на защитата на населението, за да престане то да подкрепя талибаните, допълва БТА. Въведени бяха по-строги правила за въздушните удари, но все още стават грешки, отбелязва Ройтерс.