26 жертви при пожар в център за лечение на наркозависими в Перу
26 жертви при пожар в център за лечение на наркозависими в Перу / Reuters

Най-малко 26 души загинаха, а 13 пострадаха, шестима от които са в тежко състояние, при пожар в център за лечение на наркозависими в столицата на Перу, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията. Повечето жертви са загинали от задушаване. Двама от пострадалите са пожарникари, които били нападнати от пациенти.

Огънят обхванал първия етаж на сградата в гъстонаселения, беден квартал Сан Хуан де Луриганчо в източната част на столицата. Вторият етаж, както и близките сгради, останали незасегнати от пламъците.

Причината за пожара се разследва. Според двама пациенти, цитирани от ДПА, бедствието било причинено от човек, доведен завчера в центъра от семейството си. За да предизвикат бъркотия, няколко пациенти подпалили матраците си и пожарът излязъл извън контрол, посочва БТА. Вратите не могли да бъдат отворени, защото в опита си да избягат те потрошили ключалките. Според местния полицейски началник Клевер Зегара има информация и за бой, в резултат на който възникнал пожарът. Той подчерта обаче, че точната причина не е ясна и се води разследване.

Разследването трябва да установи също защо пациентите от втория етаж се опитали да попречат на пожарникарите да влязат в сградата, като ги замеряли с предмети. Многобройните врати в сградата също възпрепятствали спасителната операция. Огнеборците дори пробили дупки в стените, за да могат да преминат по-бързо, вместо да се опитват да отключват вратите. Освен това, според репортери на Асошиейтед прес, всички прозорци били с решетки.

Министърът на здравеопазването Алберто Техада каза, че рехабилитационният център е незаконен и собствениците му са имали навика да оставят хората заключени без лекарски надзор. Центърът е бил на два пъти затварян от властите, тъй като не отговарял на изискванията за безопасност.

В Перу има много центрове за лечение на алкохолици и наркозависими, които работят без разрешително. В много от тях липсва квалифициран персонал, а пациентите са подлагани на строги мерки за сигурност в нарушение на фундаментални права.

26 жертви при пожар в център за лечение на наркозависими в Перу
netinfo