2 млн. души в Луизиана се евакуираха заради урагана Густав
2 млн. души в Луизиана се евакуираха заради урагана Густав / снимка: БГНЕС

Близо два милиона човека са напуснали крайбрежието на американския щат Луизиана часове преди ураганът Густав да връхлети върху Северна Америка, предаде Ройтерс. Петролодобивът по офшорните платформите от Тексас до Ню Орлиънс е преустановен, затворени са и повечето от рафинериите в заплашения район, който осигурява една четвърт от нуждите на течни горива в САЩ. Над 11,5 млн. жители на пет щата може да бъдат засегнати от бързо придвижващия се ураган, който вече става предмет на президентската кампания заради тромавата реакция на властите на урагана Катрина преди три години, отбелязва Ройтерс.

До вчера вечерта улиците на Ню Орлиънс опустяха, след като 95 на сто от населението на града се вслуша в призивите на властите да се евакуират. Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал каза, че около 1,9 млн. души са се евакуирали от крайбрежната ивици, а в Ню Орлиънс са останали вероятно към 10000 души. Военновъздушните сили на САЩ обявиха, че заедно с военнотранспортното командване са превозили от района на Мексиканския залив над 3100 пътници, сред които повече от 120 болни, предаде АП. Северното командване на въоръжените сили на САЩ и командването на Кана са изпратили в Ню Орлиънс самолет "ЦЦ-107 Глоубмастър", за да помага за евакуацията на хора преди идването на урагана Густав. От военноморските сили са изпратили към

залива огромния кораб амфибия "Батаан" с 3200 моряци и морски пехотинци екипаж, за да се включи в евентуални спасителни операции.

Днес президентът Джордж Буш, критикуван за справянето с последиците от Катрина, пристига в Тексас да надзирава подготовката за посрещането на бедствието.