17 години без Берлинската стена
17 години без Берлинската стена / netinfo

Германски политици и граждани поставиха венци и букети на мемориала на Берлинската стена в памет на хората, убити при опит да прескочат символа на разделението в Европа, който рухна преди 17 години, съобщава Франс прес.

Падането на стената беше "един от най-хубавите моменти в историята" на Германия, тъй като стана възможно благодарение на самите граждани, заяви държавният министър за човешките права, консерваторът Гюнтер Нук.

Според центъра за съвременна история в Потсдам 125 души са били убити при опити да преминат вътрешноберлинската граница между 1961 и 1989 г.

17 години след падането на стената обаче много жители от източните германски провинции все още се чувстват втора категория граждани: равнището на безработицата при тях е по-високо, отколкото на запад, заплатите са по-ниски, а работното време по-дълго.

Икономическите трудности накараха много млади източногерманци да се преселят на запад или да станат привърженици на крайната десница.

Много германци от запада пък се дразнят от астрономическата цена на обединението на 3 октомври 1990 г., оценявано на 1500 милиарда евро.