/ iStock/Getty Images
16 души са били убити при нападение в северната част на централна Нигерия, където сблъсъците между скотовъдци и фермери са често срещани, съобщи армията.

Нападението е в село Мушу в щата Плато, предаде АФП.

"Спяхме, когато изведнъж се чуха силни изстрели", каза Маркус Аморуду, жител на селото.

"Изплашихме се, защото не очаквахме нападение. Хората се скриха, но нападателите заловиха много от нас, някои бяха убити, други ранени", каза той.

Регионът е на разделителната линия между предимно мюсюлманския север на Нигерия и предимно християнския юг и от години се бори с етническо и религиозно напрежение.

Не стана ясно веднага какво е предизвикало последното нападение и кой е отговорен за него.

Служителите по сигурността бяха изпратени, за да предотвратят нови сблъсъци в района, където убийствата между скотовъдци, които най-често са мюсюлмани, и фермери, които обикновено са християни, често прерастват в набези на тежко въоръжени банди в селата.

Губернаторът на щата Калеб Мутфванг осъди последното нападение като "варварско, брутално и безпричинно" и обеща да изправи извършителите пред съда, заяви пред репортери неговият говорител Гян Бере.

"Правителството ще предприеме активни мерки за ограничаване на продължаващите нападения над невинни граждани", цитира Бере думите на губернатора.
БГНЕС