/ БТА
Милиони хора са изправени пред глад на фона на конфликти и засилващи се климатични промени в североизточна Нигерия, предупреди ООН, предаде ДПА.

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси в Нигерия Матиас Шмале предупреди за опасност от хуманитарна криза в западноафриканската страна.

Той заяви, че 4,3 милиона души гладуват в нигерийските щати Борно, Адамава и Йобе.

Броят на децата на възраст под пет години, изложени на риск от животозастрашаващо тежко остро недохранване, е достигнал 700 000 - два пъти повече, отколкото през 2022 г., и четири пъти повече, отколкото през 2021 г.

"Бил съм в Борно и другите два щата няколко пъти, виждал съм майки, които се борят за живота на недохранените си деца в центровете за хранително стабилизиране", каза той.

"Тези от нас, които са родители, трябва да си представят какво е, когато не можеш да осигуриш на децата си достатъчно храна". Катастрофалната ситуация е резултат от повече от десетилетие на несигурност, свързана с въоръжени групировки, които пречат на хората да се занимават със земеделие и да получават доходи от земята, каза Шмале.

Климатичните промени и екстремните климатични въздействия, както и рязкото покачване на цените на храните, горивата и торовете са изострили кризата.
Любомир Мартинов/БТА