16-годишно британче опита да купи отрова, 30 пъти по-силна от рицина
16-годишно британче опита да купи отрова, 30 пъти по-силна от рицина / Thinkstock/Getty Images

Британските сили за борба с тероризма са арестували 16-годишно момче, което поръчало в т. нар. "тъмна мрежа" отрова, смятана за 30 пъти по-силна от рицина, предаде Ройтерс, като се позова на изложени днес факти в хода на съдебно заседание по случая.

Момчето се признало за виновно по обвинение в опит да се сдобие с биологичен токсин.

Според изложените факти пред Съда за непълнолетни лица в Манчестър полицията била уведомена през януари, че тийнейджърът, чиято самоличност не се съобщава поради правни причини, е проявил интерес към сдобиване със субстанцията абрин. Момчето заявило пред разследващите органи, че е искало да си купи въпросния токсин, за да се самоубие.

В изявление на полицията се посочва, че то е било наясно с токсичността на веществото, както и с рисковете, които крие употребата му.

През февруари момчето публикувало поръчка в "тъмната мрежа", като споменало, че ще направи и бъдещи покупки в големи количества.

"Абринът е естествена отрова, която може да се извлече от семената на растението абрус прекаториус /молитвен абрус/, и се смята за 30 пъти по-силна от рицина", се казва още в изявлението на органите на реда.

В рамките на разследването е арестувано и 16-годишно момиче, но по-късно то било освободено без повдигнати обвинения. Момчето ще узнае присъдата си на 20 април.

Източник: БТА