1/4 от британските депутати смятат, че в парламента има нездрава култура на алкохола
1/4 от британските депутати смятат, че в парламента има нездрава култура на алкохола / снимка: БГНЕС, архив

Всеки четвърти британски депутат (26 процента) е на мнение, че в парламента цари "нездрава култура на алкохола", сочи публикувано проучване, цитирано от Франс прес. Сред жените народни представители на това мнение са 36 процента.

Анкетирани са общо 150 депутати.

"В която и да е друга организация, ако една четвърт от служителите говореха за нездрава алкохолна култура, това би довело до незабавна реакция на ръководството", заяви Ерик Апълби от дружеството "Алкохол консърн" (Алкохолно безпокойство), който е поръчал допитването.

"Крайно време е парламентът да промени културата си на алкохола и да даде пример", добави той, цитиран от БТА. Съставящите британския парламент Камара на общините и Камара на лордовете имат няколко бара, където цената на алкохолните напитки и храната е по-ниска, отколкото в частните заведения. Консумацията на алкохол сред депутатите и лордовете предизвиква растяща тревога от няколко години. Дебатът отново бе подхванат през март след арестуването на депутата Ерик Джойс (бивш член на Лейбъристката партия) за участие в сбиване в бар на Камарата на общините.