/ iStock
Дванадесет души се удавиха, опитвайки се да стигнат до помощите, доставени със самолет край плаж в Газа, съобщиха палестинските здравни власти на фона на нарастващите опасения от глад близо шест месеца след началото на военната кампания на Израел.

Видеозаписът от хвърлянето на помощите от самолета в понеделник показва тълпи от хора, които тичат към плажа в Бейт Лахия в северната част на Газа, докато сандъци с парашути се спускат надолу, след това хора, намиращи се дълбоко във водата и тела, които биват изтегляни на пясъка.
 

Във Вашингтон Пентагонът заяви, че три от 18-те пакета с помощи, хвърлени по въздуха в Газа в понеделник, са имали неизправности с парашутите и са паднали във водата, но не може да потвърди дали някой е загинал, опитвайки се да достигне до помощта.

Това беше последният от поредицата инциденти, свързани със смъртни случаи по време на доставките на помощи в пренаселената палестинска територия, където някои хора се хранят с плевели, за да ядат, и пекат едва годен за консумация хляб от животинска храна.

На парче хартия, извлечено от въздушния десант в понеделник, на арабски език е написано върху американското знаме, че помощта е от САЩ.

На видеото се виждаше как на плажа се изтегля очевидно безжизненото тяло на млад мъж, очите са отворени, но не помръдват, а друг мъж се опитва да го съживи с компресии на гръдния кош, докато някой казва: "Всичко свърши."

Над 100 убити и много ранени на опашка за хуманитарни помощи в Газа

"Той плуваше, за да вземе храна за децата си, и беше мъченически убит", каза мъж, стоящ на плажа, който не назова името си.

"Трябва да доставят помощ през сухопътните преходи. Защо правят това с нас?", добави той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС